Poročni običaji

Veliko običajov še danes upoštevamo kljub temu, da so v osnovi bolj simboli in verjetno ne bodo vplivali na srečo para v svojem skupnem življenju. Lahko pa se motim, torej če želite nekaj tradicije na vaši poroki si lahko preberete kakšni so najpogostejši običaji v Sloveniji.

Šranga (poročni običaji)

Šranga oz. ovira  večer pred poroko se zberejo prijatelji, ki pripravijo mlaj pred hišo oz. na cesti do neveste, da bi preprečili prihod ženina.  Na dan poroke zaprejo dovoz z mizami, klopmi, itd. Bodočemu ženinu prijatelji pripravijo različne naloge (košnja trave, žaganje drv, mlatenje slame …) in določijo višino odkupnine, ki jo mora plačati. Seveda nekaj pijače mora biti za žejo!

 

Kako dobro pozna ženin nevesto (poročni običaji)

Ko ženin pride po nevesto, njen oče, brat, ali kdo drugi sprašuje kako dobro pozna bodočo ženo. Ponavadi so vprašanja bolj smešna ali žgečljiva. Ko odgovori na vsa vprašanja ga spustijo naprej.

Ženin ne sme videt neveste pred poroko (poročni običaji)

Ta običaj je mogoče eden od starejših. Izhaja iz časov pripravljenih porok, (poroka je bila vnaprej zmenjena s strani staršev) kjer ženinu niso dovolili videt neveste pred poroko, ker so se bali, da je ne bi poročil zaradi neprivlačnosti med njima. Torej je veljalo kot da prinaša “nesrečao” če je ženin videl nevesto pred poroko.

Metanje riža (poročni običaji)

Ko mladoporočenca iztopita iz cerkve jima mečejo riž, ki je simbol plodnosti. S tem svatje simbolično zaželijo mladoporočencem naraščaj. Ni potrebno da je samo riž, lahko so tudi rože, mehurčki,… Družice lahko tokom dneva skrivaj “obiščejo” dom mladoporočencev in jima po postelji nasujejo riž.